Jednym z największych odkryć kulinarno-kosmetycznych ostatnich lat w Polsce są oleje. Polki pokochały zwłaszcza olej kokosowy, a wszystko to ze względu na jego bardzo szeroki wachlarz działania.
Zacznijmy zatem może najpierw od kuchni. Tu warto wybrać organiczny olej kokosowy i stosować go wszędzie tam, gdzie wcześniej używałyśmy innych tłuszczy. Czyli na pewno możemy go wykorzystać do smażenia, ale także jako dodatek do ciast, sałatek i deserów.
W temperaturze pokojowej olej kokosowy ma postać stałą, ale bardzo „miękką”, szybko się topi. Jeżeli nie jest rafinowany, może pozostawić na żywności lekki posmak kokosa, dlatego też warto ten specyfik wybierać świadomie.
Olejem kokosowym możemy także natłuszczać powierzchnie drewniane, jak deski do krojenia, a nawet czyścić fronty drewnianych szafek kuchennych.
Natomiast w kosmetyce organiczny olej kokosowy sprawdzi się raczej, kiedy będziemy go stosować na zewnątrz, chociaż niektórzy zalecają jego spożywanie. Podobno jedzenie łyżki oleju kokosowego dziennie świetnie wpływa na skórę i włosy, pytanie tylko, jak organizm poradzi sobie z taką ilością kalorii.
Bezpieczniej jest stosować olej kokosowy na skórę i włosy, smarując je niewielką ilością tego rewelacyjnego tłuszczu. Olej kokosowy stosowany na włosy wygładza je, odżywia i wyraźnie ułatwia ich rozczesywanie. Stosowany z kolei na skórę twarzy rozpuszcza zanieczyszczenia i natłuszcza skórę, nie zapychając porów. Można go także nałożyć na przesuszone łokcie, kolana i pięty – wówczas zapobiegniemy pękaniu i swędzeniu skóry.